Osnovno je obilježje, grb Rotaryja, Rotary kotač. To je simbol koji koriste i po kojem su prepoznatljivi svi članovi, klubovi, distrikti i Rotary International.  Rotary kotač  zupčanik je s 24 uglata zupca i 6 prečka unutar kojega je upisano Rotary International.

Svaki klub ima svoju zastavicu  (banner) koja na sebi osim imena kluba obvezno sadrži i Rotaryjev grb.

Ime kluba obvezno počinje s imenom grada u kojem klub djeluje. Kako bi se klubovi u istom gradu međusobno razlikovali, imenu grada u nazivu dodaje se obično, ali ne nužno, naziv dijela grada u kojem klub stoluje.

Običaj je da se tijekom posjeta klubovima zastavice međusobno razmjenjuju.

Pored zastavice svaki klub na ceremoniji chartera od kumskog kluba dobiva zvono i predsjednički lanac. Zvono stoji na stolu za vrijeme svakog sastanka, a predsjednik stavlja lanac oko vrata u svakoj svečanoj prigodi.

Svaki član prijemom u članstvo dobiva značku. Obveza je svakog člana nositi značku na svim sastancima, druženjima i predstavljanjima kluba.

Ovo su osnovna i obvezna obilježja za klub i članove. Rotaryjev grb može se koristiti, stavljati i otiskivati na razne predmete kao recimo kravate, gumbe, privjeske, broševe, igle za kravate, pribor za pisanje i slično, no uvijek i samo na način, u obliku i bojama kako je to propisano u pravilima Rotary Internationala.( www.rotary.org/graphics)