Rotary klub Karlovac je u sklopu Adventsko – božićnog programa Nacionalnog svetišta na Dubovcu organizirao u subotu, 22. prosinca 2018. godine, humanitarni koncert u svrhu stipendiranja studenata slabijeg imovinskog stanja.

 

Nastupio je Zbor Hrvatske radio televizijei instrumentalni ansambl s „Hrvatskim božićnim pjesmama“ pod ravnateljem maestra Tomislava Fačinija. Izvedeno je 14 hrvatskih božićnih pjesama, a solo izvođači bili su Monika Cerovčec, Daniela Perosa, Nikolina Virgej Pintar, Andro Bojanić, Tomislav Meštrić, Želimir Panić, Tomislav Tukša i Loredana Medan.

Izvođači u instrumentalnom ansamblu HRT-a bili su Vanja Lisjak, Mate Đuzel, Miro Taradi (tromboni), Nikola Fabijanić, Tomislav Žužak (saksofoni), Izidor Erazem Grafenauer (teorba , gitara), Karlovčanin Sven Buić (kontrabas, bas gitara), Marko Mihajlović (udaraljke) i Pavao Mašić (orgulje, sintesajzer).

Prepuna crkva Nacionalnog svetišta bila je oduševljena nastupom vrhunskih glazbenih majstora HRT-a, a nakon svake izvođene pjesme pozdravljala ih je gromoglasnim pljeskom. Prije početka koncerta nazočne je pozdravio predsjednik Rotary kluba Karlovac Josip Vrbanek:

– Svrha ovakvih koncerta je osnovno poslanje rotarijanstva a to je služenje i druženje. Svake godine se tom prigodom donacijama i prilozima prikupe materijalna sredstva za naš fond za stipendiranje đaka i studenata koji su lošijeg imovinskog stanja. Tako pomažemo mladim ljudima da se školuju kako bi i oni mogli kasnije pridonijeti napretku naše domovine, a i sami dati doprinos ovakvim akcijama. Iz danas prikupljenih sredstava stipendirat ćemo dva studenta s gradske liste sa 700 kuna mjesečno u narednih 12 mjeseci – naglasio je predsjednik Rotary kluba Karlovac i nastavio:

– Ovaj koncert ujedno je i kulturni i društveni događaj u gradu koji doprinosi druženju, ne samo nas rotarijanaca već i svih građana grada Karlovca. Svi dosadašnji adventsko-božićni koncerti održani su u Gradskom kazalištu Zorin dom, no ovo je prvi put da se održava u svom prirodnom sakralnom ambijentu. Rektor Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente ml. prihvatio je naš prijedlog da ovaj koncert održimo u ovom Svetištu te mu se na tome zahvaljujem.

Rotarijanaca danas u svijetu ima oko 1.200.000 u više od 200 država, a u hrvatskom distriktu oko 1.200 u 55 klubova.

– Hrvatska je i najmanja zemlja na svijetu koja ima vlastiti distrikt i na tome smo jako ponosni – kaže Vrbanek.

U 113 godina postojanja Rotary je i jedan od osnivača Ujedinjenih naroda te pokretač i nosilac akcije za iskorjenjivanje Poliomelitisa (dječje paralize).

Podsjetimo još i da je najznačajnija akcija Rotary kluba Karlovac „Karlovac bez mina“ za koju je klub uspio privući pozornost puno klubova iz zemlje i inozemstva te sakupiti i donirati 4. 800.000 eura. Ovom je akcijom u Karlovcu i okolici otklonjena opasnost od mina i spašeni su mnogi ljudski životi.

Objava je prenesena s KAportal.hr