U sklopu humanitarnih aktivnosti R.C. Karlovac, Projekt razminiranja Karlovca je zasigurno jedan od najvećih donacijskih projekata ostvaren do sada u Karlovcu.
U vrijeme predsjedničkog mandata R.C. Karlovac prijatelja Ive Tudića, a za posjete guvernera Rotary distrikta 1910. dr. Ernsta Schoffmanna dogovoren je prvi projekt razminiranja željezničkog mosta, prijelaza vodoopskrbnog cjevovoda ispod rijeke Kupe kao i dijela desne obale rijeke Kupe u selu Brođani kod Karlovca.

Uz pomoć austrijskih rotary klubova sakupljeno je više od 21.000$, a taj iznos je udvostručen kroz International Trust Fund iz Ljubljane. Realizacijom tog projekta omogućena je vodoopskrba područja desne obale rijeke Kupe.

Na samom početku uz pomoć rotarijanke Lark Eshelman stupili smo u kontakt sa suprugom tadašnjeg ambasadora SAD-a u Hrvatskoj gđom. Lynne Montgomery koja je bila jako angažirana u razminiranje Hrvatske. Njena pomoć i sugestije rezultirali su pripremom i izradom visoko kvalitetne metodologije za implementaciju projekata nevladinih organizacija (Rotary International je službeno priznat kao nevladina organizacija od strane Ujedinjenih Naroda).

Metodologija koju smo pripremili sastojala se u sljedećem:
-obavezna posjeta miniranom području sa potencijalnim donatorima, stručno vodstvo H.C.R. na terenu, te razgovor o problemu „života sa minama“ sa lokalnim stanovništvom;
-odabir potencijalnog projekta i najpovoljnije tvrtke za razminiranje kroz javni natječaj;
-nazočnost donatora na otvaranju radova i konstantno izvještavanje donatora tijekom radova o njihovom napretku od strane R.C. Karlovac;
-poslije završetka radova svečana predaja certifikata o razminiranju predstavniku lokalnog stanovništva uz istodobnu predaju elaborata o razminiranju predstavniku donatora od strane H.C.R.a. Elaborat o razminiranju sadrži broj detektiranih i uništenih mina i ostalih opasnih neeksplodiranih sredstava, kao lokacije gdje su ti objekti pronađeni, a sve je dokumentirano fotografijama, izvještajima i topografskim kartama.
Kvaliteta organizacije i implementacije, kao i prvi postignuti rezultati projekta potakli su i ostale rotary klubove u Distriktu 1910. da sudjeluju u rotary razminiranju Karlovca.
Želimo naglasiti da je R.C. Karlovac organizirao izvrsnu medijsku popraćenost svih faza projekta, ne radi promocije rada R.C. Karlovac, već jasnoga uvida u projekt i osiguranje transparentnosti i mogućnosti pristupa javnosti svim informacijama za vrijeme svih faza procesa razminiranja.
R.C. Karlovac je 2000. godine u sklopu svojih aktivnosti služeći zajednici ustanovio ciljni projekt „Grad Karlovac bez minskih polja do 2005. godine“. Naime, 2005. godine Rotary International slavio je sto godina od svog osnivanja i tim povodom svijetu je poklonio kroz svoj „Polio program“ svijet bez dječje paralize. Karlovački rotarijanci 2005. godine su slavili sedamdeset godina od osnivanja prvog R.C. Karlovac i tim povodom svom Karlovcu i njegovim građanima poklonili Karlovac bez minskih polja.

Do danas mnogi su klubovi postali dio tog velikog projekta: R.C. Zagreb, R.C. Zagreb-Centar, mnogi austrijski rotary klubovi, Rotaract klubovi iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske, rotary klubovi iz Njemačke, SAD-a, učenici osnovnih škola iz Karlovca, Zagreba, Istre i Hrvatskog Zagorja, udruga Recobot, Lions klub Varaždin, Grad Wintertur iz Švicarske, rotarijanci iz Walesa, Vlada SAD-a i Vlada Austrije.

Unaprijedili smo metodologiju prikupljanja sredstava na način da je svaki dolar ili euro doniran iz inozemstva udvostručen preko International Trust Funda i da je taj novi iznos kontradonacijom iz Državnog proračuna Republike Hrvatske ponovno udvostručen, tako da smo od inicijalno jednog dolara ili eura kroz navedene financijske transakcije dobili iznos od četiri dolara ili eura.

Mnoge nezaboravne akcije su povezane sa razminiranjem Karlovca, kao na primjer akcija „ I mi to možemo“ gdje su učenici osnovnih škola sakupili više od 150 tona starog otpadnog papira iskazujući solidarnost sa svojim kolegama koji žive u područjima uz minska polja. Zahvaljujući udvostručenju preko International Trust Funda i tvrtke Doking koja je za tako prikupljeni novac izvršila razminiranje po ne-komercijalnoj cijeni svaki učenik koji je sakupio 5 kilograma starog papira je sa ponosom mogao reći „ i ja sam doprinijeo da se razminira 1 kvadratni metar Hrvatske“
R.C. Karlovac je ustanovio „Plaketu Lynn za mir i dobročinstvo“ izražavajući na taj način zahvalnost gđi. Montgomery na pomoći i podršci, a plaketa se dodjeljuje svakom donatoru za iznos veći od 1.000$ u svrhu razminiranja Karlovca.

Izuzetan doprinos razminiranju Karlovca je dao R.C. Wien Nordost i njegov predsjednik Martin Essel jer su u tu svrhu osigurali iznos veći od dva milijuna eura.
Na samom početku 2000.godine kada smo obznanili projekt „ Karlovac bez minskih polja do 2005. godine“, većina ljudi je sumnjala u realizaciju tako velikog projekta i tretirala ga kao rotary san, no u 2005. godini san je postao stvarnost. R.C. Karlovac je upravljao ovim projektom prikupivši više od 4,8 milijuna eura koji su upotrebljeni za razminiranje okolice našeg Karlovca tako da s ponosom možemo reći da su sva minska polja uklonjena.
Kroz ovaj rotary projekt pronađeno je i na siguran način uklonjeno:
-631. protupješačka mina; 38. protuoklopnih mina; 21.400 neeksplodiranih opasnih sredstava (pješačka municija, trombloni, granate..).

Uklonivši na siguran način 631 protupješačku minu znači da je kroz ovaj projekt spriječena 631. ljudska tragedija odnosno sačuvana 631. noga. Na nesreću, statistika pokazuje da svaka četvrta minska nesreća završava fatalno – smrću, što znači da smo kroz ovaj projekt spasili preko 150 ljudskih života. Bojimo se i pomisliti koliko mnogo djece je moglo biti ozlijeđeno da su pronašli neke od 21.400 odbačenih opasnih neeksplodiranih ubojitih sredstava koji su detektirani i uklonjeni kroz ovaj projekt. Ove brojke najbolje govore o veličini, korisnosti i humanitarnoj strani ovog projekta.

 

image002 image003